Vem bör överväga att ansöka om ett lån utan UC?

Upplysningscentralen (UC) är den dominanta och ledande aktören i Sverige när det kommer till kreditupplysningar. Majoriteten av alla lånebeslut som fattas i vårt land baseras därmed på företagets data. Men alternativa aktörer har på senare dykt upp på denna marknad. Med hjälp av dessa kan långivare idag erbjuda sina kunder lån utan UC. Så vem bör överväga att ansöka om ett sådant lån? Läs vidare för att få svaret!

3 kundgrupper som kan vilja ta ett lån utan UC

Det finns vissa kundgrupper vilka lämpar sig särskilt väl som kandidater för ett lån utan UC. Några exempel på dessa är:

  • Låntagare med flera nyliga kreditupplysningar. När en kreditupplysning görs via Upplysningscentralen sparas informationen om att en sådan har gjorts. Denna information sparas i ett år, så om en annan långivare under denna tid tar en upplysning på dig ser långivaren detta. Så om flera kreditupplysningar har gjorts på dig under en kortare tidsperiod kan detta ha en negativ inverkan på din kreditvärdighet. Därför är långivare med flera nyliga kreditupplysningar den första kundgruppen som vi vill belysa i denna artikel.
  • Låntagare med lägre kreditvärdighet hos UC. Har du en lite lägre kreditvärdighet hos Upplysningscentralen? Det kan finnas flera olika orsaker till att så är fallet. Men genom att ansöka om ett lån utan UC kan du kringgå detta problem. De långivare som tillhandahåller sådana lån samarbetar nämligen med andra kreditupplysningsföretag. Detta innebär att långivaren inte får tillgång till hela den information som lagras i UC:s databas. Detta kan potentiellt sett vara fördelaktigt för dig som låntagare.
  • Låntagare som vill främja konkurrensen på marknaden. Gillar du tanken på marknadsekonomi och föredrar att främja den fria konkurrensen på marknaden? Om så är fallet kan du vilja välja en långivare som inte tar sina kreditupplysningar via Upplysningscentralen. Det faktum att det finns aktörer som samarbetar med alternativa kreditupplysningsföretag främjar nämligen konkurrensen på marknaden. Därmed kan du som låntagare i slutändan erbjudas bättre villkor till följd av den hårda konkurrensen.

Även om det finns många fördelar med att ansöka om ett sådant lån bör du dock tänka igenom beslutet innan du skickar in din ansökan.