Vad menas med ”lån med hög beviljandegrad”?

Vad är beviljandegrad och varför skiljer det sig åt mellan olika banker? Vilka erbjuder lån med hög beviljandegrad och vad kostar dessa? Här ges svaren!

Vad är beviljandegrad?

Om en bank får in 10 låneansökningar och beviljar ett enda lån är det en beviljandegrad på 1 av 10. Vanligtvis anges detta i procent vilket alltså i detta fall innebär 10 %. De banker som erbjuder lån med hög beviljandegrad ger alltså ofta positivt svar på de ansökningar som kommer in. Varför det kan variera kraftigt mellan olika banker beror på flera faktorer:

  • Utan betalningsanmärkning – Lägre krav
    Många banker ger ett nekande svar på samtliga låneansökningar som kommer in från personer med betalningsanmärkning. Detta oavsett hur personens övriga ekonomi ser ut. Lån med hög beviljandegrad ges i regel av banker som kan acceptera betalningsanmärkning. Men det innebär även generellt att lägre belopp och högre ränta ges, se kommande punkter.
  • Låga belopp – Lägre krav
    Ju lägre belopp som lånas ut desto lägre risk tar banken. Med ett belopp på enbart 50 000 kronor uppstår en betydligt mindre kreditförlust, om låntagaren inte återbetalar beloppet, än om lånet är på 500 000 kronor.
  • Högre ränta – Lägre krav
    Kreditgivare som ofta godkänner låneansökningar har generellt högre räntenivå än andra kreditgivare. Detta utifrån att de godkänner fler ansökningar men samtidigt behöver ”ta höjd” för kommande kreditförluster. Detta sker via högre räntenivåer.

Vad kännetecknar lån med hög beviljandegrad?

Det som kännetecknar lån med hög beviljandegrad är alltså att banken godkänner betalningsanmärkningar, att lånet är på lägre belopp samt har högre ränta. I korthet innebär detta att dessa lån är dyrare än övriga. Högre ränta är ”priset man får betala” för att flera ansökningar ska godkännas.

FAQ

Vilka banker erbjuder lån med hög beviljandegrad?
Det är ytterst sällan som bankerna officiellt presenterar hur många ansökningar som nekas och hur många som godkänns. Det är däremot alltid lättare att bevilja lån om lånesumman är låg, räntan hög och om betalningsanmärkningar accepteras.

Finns det lån som alltid kan tecknas – oavsett kreditbetyg?
Det enda lån som alltid kan tecknas är pantbankslån. Det spelar ingen roll vilken kreditvärdighet som personen har då någon kreditupplysning inte tas. Däremot måste något värdefullt lämnas in som pant för lånet.

Hur ökar jag chansen att få lån?
Det är primärt kreditvärdigheten som avgör om en bank ger ett positivt eller negativt svar på låneansökan. Kreditvärdigheten kan enkelt kontrolleras via exempelvis UC.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *