Startupbolag

Startups är ett fenomen som drar allt större publik. De nya finansieringsmetoderna öppnar för möjligheter som tidigare var svåra att hävda. För den som inte startat företag, eller som kanske är nyfiken, finns här åtskillig info att ta del av. Dessutom publiceras kontinuerligt artiklar om verksamheter och nyheter.

Registreringsproceduren för nyföretagare

Hur mycket finns det egentligen man måste tänka på, om man vill starta eget? Ofta får man bilden av att det är en oändlig räcka med punkter som ska avverkas innan man ens befinner sig i början av företagets liv, och kan så att säga börja på allvar.

  • Till att börja med måste man registrera sitt företag och sitt företagsnamn hos bolagsverket. Där kan du även långsiktigt upprätta ett skydd för ditt företagsnamn.
  • Du anmäler din önskan om att få F-skattesedel från Skatteverket. På Skatteverkets webbplats finns fullständig information om hu du går tillväga i alla steg.
  • Du ansöker om skydd för din företagsidé hos Patent- och Registreringsverket. En patentlösning innebär att du skyddar din företagsidé mot kopiering eller plagiat. För att kunna få patent krävs att din affärsidé eller det du uppfunnit/skapat är unikt och/eller innebär en lösning på ett problem som aldrig tidigare existerat.
  • I vissa fall krävs specialtillstånd för att få starta näringsverksamhet. Några exempel på det är om du vill starta en restaurang, eller öppna en läkarmottagning, juristbyrå eller liknande.

Vilken bolagsform är bäst?

Vilka bolagsformer som passar dig bäst, det avgör ingen annan än du själv. De olika bolagsformerna har sina respektive för- och nackdelar. Här presenteras några för- och nackdelar med bolagsformen Enskild Näringsidkare.

  • Detta är den absolut enklaste företagsformen.
  • Som namnet antyder kan företaget enbart ha en formell ägare. Som enskild näringsidkare är du därmed personligt ansvar för företagets skulder och avtal. Detta innebär att om företaget inte skulle gå bra (vilket man förstås alltid är skyldig att ha med i beräkningarna) du skulle hamna i skuld och kronofogden i slutändan skulle behöva bli inblandad, kan kronofogden ha rätt att förfoga över din ekonomi. På det sättet är det en riskabel form av företag, men detta är förstås även beroende på vilken typ av verksamhet du driver eller vill driva. Om du har en mindre tjänsteverksamhet eller liknande, där du inte behöver köpa in en massa material, så kan du undvika de värsta skuldfällorna om företaget inte skulle gå bra.
  • Alla avtal görs juridiskt som ”privat” person, dvs som fysisk person. Företagets organisationsnummer är den enskilde näringsidkarens personnummer, det vill säga ”företagets” personnummer.
  • All vinst som företaget kammar hem beskattas av ägaren (genom F-skatt) och utgör ägarens lön.

Enskilda firmor är vanligt när ens verksamhet är relativt liten. Tänk efter vad som passar just dig och dina behov!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *