Jämför lån, ränta och villkor

Via jämförelsesidor på internet går enkelt att jämföra elavtal, försäkringar, mobilabonnemang och lån. Det gäller däremot att alltid läsa på och förstå de olika begrepp som används för att det bästa alternativet ska kunna väljas. Jämför lån hos kreditochfinans.se – men se upp med högkostnadskrediter. Dessutom bör effektiv ränta alltid jämföras!

Vad är en högkostnadskredit?

Högkostnadskrediter är lån och krediter med en effektiv ränta över 30 % + aktuell referensränta. Under 2022 var referensräntan ca 0 % vilket innebar att gränsen under detta år var just 30 %. I detta fall omfattas det av en rad lagkrav gällande exempelvis informationsplikt, kostnadstak, räntetak och gräns på antal förlängningar av lånet. Ett exempel är att räntan inte får vara högre än 40 % och att totala summan som personen återbetalar inte får vara mer än dubbelt som lånesumman. Lånas 1000 kr får maximalt 2000 kr behöva återbetalas.

Den som jämför lån hos kreditochfinans.se kommer se att alla högkostnadskrediter har en röd varningstriangel vid lånet samt en informationstext som just anger att det är en sådan kredit. Detta enligt ett lagkrav som innebär att markering måste finnas vid marknadsföring, delvis som en varning för konsumenten.
Jämför lån hos kreditochfinans.se men finns de ekonomiska förutsättningarna att undvika högkostnadskrediterna är det en fördel. Detta just utifrån dess höga räntenivå.

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta visar hur stor summa (omräknat i procent) som behöver betalas på lånet varje år. Är det ett lån på kortare tid än ett år räknas kostnaden om för ett helt år. Det som innefattas i begreppet är:

  • Ränta
  • Aviavgift
  • Uppläggningsavgift
  • Eventuella andra avgifter kopplat till lånet/krediten

Jämför alltid utifrån lånens effektiva ränta. Det är trots allt detta som påvisar dess totala årskostnad.

Jämför lån hos kreditochfinans.se

Kreditochfinans.se är en stor jämförelsetjänst för både lån, kreditkort och andra krediter. Sidan vänder sig primärt till privatpersoner då de flesta krediterna är konsumentkrediter. Det finns däremot även en avdelning med företagslån som både vänder sig till aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag samt de som driver enskild firma.

Jämför lån hos kreditochfinans.se, eller annan jämförelsesida, men börja alltid med att läsa på om de olika lån och begrepp som finns. Det är annars lätt att råka teckna ett avtal som i början ses som billigt och enkelt men som visar sig vara betydligt dyrare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *