Så fungerar fonder till premiepension

Idag när man sparar sina pengar innebär det inte längre att man bara låter dem ligga utan att något händer med dem. I dag sparar man så att pengarnas mängd växer. Det finns flera olika sätt att göra det: Investera i olika tjänster och varor till exempel fastigheter, man kan köpa aktier och spara pengar i fonder. En av dessa fonder är fonder till premiepension, som också kallas PPM. Här förklarar vi vad det är och hur du väljer dina PPM fonder.

Vad är premiepensionen?

Varje månad sätts automatiskt pengar av till din framtida pension som motsvarar ett belopp på 18,5 % av din lön. Den allmänna pensionen består av dels inkomstpension, dels premiepension. Där 16 % går till inkomstpension och 2,5 % går till premiepensionen. Dessa pengar går inte att ta ut före pensionsdagen, men det är pengar som du delvis kan vara med och påverka hur de ska placeras.

Den största delen av den allmänna pensionen är inkomstpensionen. Det är staten som tar hand om den delen och kapitalet växer i takt med den ekonomiska tillväxten i landet. Premiepensionsdelen placeras däremot i fonder och du kan själv välja vilka dessa fonder ska vara. Om du inte gör ett eget fondval placeras dina pengar i ett statligt ickevalsalternativ. Det är bättre än inget, men med rätt val så kan du få mer ut ur det.

Få din premiepension att växa!

Rådgivning pensionGenom att vara aktiv skapar du möjligheter för din framtid efter att du jobbat klart. Att placera din premiepension i aktiefonder kan göra skillnad för din framtida pension. Några procents extra avkastning kan betyda tusenlappar i extra pension varje månad. En pension jobbas fram under många år. Med tiden på din sida kan du få ihop en väldigt bra pension till dina lediga år i livet.

Du börjar med att välja vilken sorts fond du vill ha. Du kan välja upp till fem fonder – passa på att göra det! Välj olika kategorier av aktiefonder som placerar på olika marknader i världen så att du inte placerar alla dina fonder i samma kategori av vara eller tjänst och samma land. Om du gör det innebär det en större risk att förlora dina pengar. Se till att ha koll på dina PPM fonder. Det är bra att veta hur stor avkastningen blev för varje fond så du kan byta ut dem som inte gav dig mycket vinst till några nya som har gett bra avkastning under samma tid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *