Konsten att cykla – och vad du behöver

Konsten att cykla – och vad du behöver

Det finns många olika modeller och typer av cyklar. I stort sätt finns det möjlighet för alla att hitta en anpassad cykel. Först och främst finns det damcyklar, herrcyklar och barncyklar. Vad som skiljer dem åt är framför allt storleken på cykeln. Även färger kan skilja sig och ramen på cykeln. Det är dock inget som säger att en man inte kan ha en damcykel.

Hur lär man sig cykla

Att lära sig cykla har mycket med balans och träning att göra. Det är bra för barn att börja träna på en balanscykel. De kan redan börja använda en balanscykel vid 2-3 ålder. När barn ska lära sig cykla på en cykel med pedaler är det viktigt att de har en oväxlad barncykel. En viktig regel är att båda fötterna ska nå ner till marken när sadeln är i sitt lägsta läge. En bra början är att barnet lär sig bromsa och får förtroende för cykeln. Sedan ska man sakta men säkert låta dem öva på att trampa. Det är viktigt att hitta ett område att träna på som inte har bilar. 

Accessoarer till cyklar

Den absolut viktigaste accessoaren till cykeln är hjälmen. Hjälmen är precis lika viktig som ett bälte i en bil. Den kan rädda liv och ska alltid användas. Det är också lag på att använda lampor på sin cykel. Både fram och bak. Eftersom man använder sig av kroppsstyrka är det bra att ha en vattenflaska. Under vintermånader ska man också använda sig av reflexer så att man lättare blir sedd av bilister. Det är inget krav, men en bra ringklocka är alltid sunt att ha på sin cykel. För de mer avancerade cyklisterna och de som använder cykel ofta finns särskilda cykelkläder. Så som cykelvantar, cykelbyxor etc. Om man har barn är en cykelstol för barn att rekommendera. De sitter säkert och det är ett roligt sätt för dem att färdas.

Nya varianter av cyklar

Den första cykeln uppfanns av en tysk herre redan på 1800 talet. Sedan dess har cykelutvecklingen fortsatt. Den traditionella cykeln finns kvar. Men idag finns också möjlighet att hitta elcyklar. De hjälper med trampkraften och gör det enklare för cyklisten. Det finns också cyklar som nästan inte väger något. Dessa kan man packa ihop och ta med sig på bussen/tåget till och till sitt kontor. Det finns även cyklar med motor då användaren inte behöver använda sig av sin egen energi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *