En klassisk herrcykel är ett samlingsnamn för en traditionell svensk cykel. En klassisk herrcykel har många fördelar. Sadeln brukar vara mycket bekväm att sitta på och det ingår alltid fotbroms och pakethållare. Hållare för cykelkorg brukar också finnas så att du enkelt får med dig en väska eller träningskläder. Köper du en klassisk herrcykel så kommer du att sitta ganska upprätt eftersom styret är högt. En klassisk cykel passar perfekt för vardagen och för korta turer där du inte cyklar för snabbt. En klassisk herrcykel sätter bekvämligheten i första rummet och de brukar vara enkla att använda.
Hur dyr herrcykel behöver jag?
Man kan dela in cyklar i olika prisklasser. De billigaste cyklarna kostar runt tusenlappen. Köper du en sådan herrcykel kan du inte räkna med att den kommer att hålla speciellt länge, billiga cyklar brukar börja rosta ganska snabbt. Herrcyklar med aluminiumramar är alltid billigare än cyklar med kolfiberramar. Vill du ha en herrcykel som kommer att hålla i flera år, som kommer att kunna stå ute och som har en ram av kolfiber så måste du vara beredd att lägga ganska många tusen kronor. Då kan du å andra sidan vara säker på att du får en herrcykel av mycket god kvalité som du kommer att kunna använda för lång tid framöver.
När ska man handla en herrcykel?
Vissa modeller tar snabbt slut. Oftast är de populära cyklar som säljs till ett bra pris, det vill säga du får mycket herrcykel för pengarna. Under hösten och vintern kan man ofta fynda modeller och storlekar som inte sålt slut under våren och sommaren. Det kan därför vara smart att invänta hösten innan man köper sin herrcykel. Under lågsäsong är det dessutom mycket mindre folk i butikerna och du kan räkna med mer hjälp och personlig service än om du handlar din herrcykel på vårkanten.
Använda en herrcykel som motion
Att cykla är en utmärkt motionsform och du kommer snart märka framsteg. Du kommer att bli starkare och få bättre kondition – under förutsättning att du är ute och cyklar mycket och ofta med din herrcykel. I början kommer du säkerligen få träningsvärk och kramp i vaderna men det gäller att vara ihärdig och inte ge upp. Väldigt snabbt kommer det att bli lättare och du kommer att susa fram mil efter mil utan att bli andfådd och få mjölksyra.